Collar . Eijo . Fernández-Abascal . Fernández-Abascal

Europan 11 . NORRKöPING


gracias a  Collar . Eijo . Fernández-Abascal . Fernández-Abascal

The large-scale intervention is conceived as a stitching process, by which the Gamla Övägen is no longer a linear barrier.  The aim is to reactivate life in this outlying neighbourhood and the operation is materialized by a number of rings, which morphologically adapt to the landscape and the necessities. Conceptually perceived as glue drops the infrastructural rings will provide  the people from Norra Vrinnevi with the appropriate connection, as well as being equipped with hybrid functions in a must-see pedestrian path. The housing units are strategically placed responding to the social-age groups and the new uses. The optimistic intervention is understood as a  complementary node to Vilbergen, with an insight into new activities that can help attract young people to the area.











The circular units adequately fit into this periphery-type landscape. The settlement component, understood as as the form adapted from the old age (Stonehenge) , will provide this in-between area with a specific character, allowing the people to feel protected from the hostile environment created by the road. This way the circular units are conceived as land art objects that will give refuge to new inhabitants, marking the territory the same way Robert Smithson or Michael Heizer proposed. This elements coexist with the the typical Norrkoping infrastructures, and the resulting superposition creates a new suggestive landscape of ovoidal forms and a few towers that evoke the collective memory of the industrial landscape from the past.
The ageing population at Norrkoping together with the fragmented suburban growth have been key facts when studying the programmatic potential of the area. The extension of the tramline linked to Vilbergen will create activity in the modernist project center, breaking the virtual barrier and increasing the perimeter’s porosity. At the other side of the intervention the new community center will attract people arriving to the neighbourhood, inviting users to cross through the rings. The activities are distributed along the intervention combining mixed functions with residential towers and other housing units. The different typologies respond to the age group and location. In the south ring restaurants and market stands will attract people from the community center, as well as from the hospital, whilst the northern ring will have temporary exhibitions in order to recall on users from the city center. The latter is linking Vilbergen

NORRKöPRING

Team Members:
Andrea Collar
Manuel Eijo
Gabriel Fernandez-Abascal
Guillermo Fernandez-Abascal

Collaborators:
Alvar Alvear



0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada