Fran Silvestre Arquitectos

casa en un acantilado . calpe


Fran Silvestre Arquitectos . photos: © Diego Opazo . VIDEO: © Alfonso Calza

We like the virtue of architecture which makes possible constructing a house on air, walking on water...






























An abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. It invites to stay.
A piece that respects the land's natural contour is set in it.
Above, a shadow, the house itself, looking calmly at the Mediterranean.
Under the sun, the swimming-pool brings us closer to the sea, it becomes a quiet cove.
In the inflection point, the stairway proposes a evocative path, a garden in the basement...
Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot's topography was chosen, thus minimizing the earthwork. This monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site. The concrete structure is insulated from the outside and then covered by a flexible and smooth white lime stucco. The rest of materials, walls, pavements, the gravel on the roof... all maintain the same colour, respecting the traditional architecture of the area, emphasizing it and simultaneously underlining the unity of the house.

Nos gusta esa cualidad de la arquitectura de hacer posible el construir una casa en el aire, caminar sobre el agua.
Un solar abrupto que mira al mar, lo mejor no hacer nada, apetece quedarse.
Se engarza una pieza que respeta el perfil natural del terreno.
Arriba, la sombra, la casa, mirando serenamente hacia el mar Mediterráneo.
Bajo el sol, la piscina nos acerca el mar, una cala tranquila.
En el punto de inflexión, la escalera propone un recorrido sugerente, un jardín en el sótano...
Dada la fuerte pendiente de la parcela y la voluntad de desarrollar la vivienda en una sola planta. Se opta por una estructura tridimensional de pantallas y losas de hormigón armado que se adapta a la topografía realizando el mínimo movimiento de tierras posible. Esta estructura monolítica anclada a la roca genera una plataforma horizontal ,en la cota de acceso desde la calle, en la que se ubica la vivienda. La zona de la piscina se encuentra a una cota inferior en una zona plana existente en el solar. La estructura de hormigón se aísla térmicamente por el exterior, con un estuco de cal liso, flexible y blanco como acabado. El resto de materiales, paredes, pavimentos, grava de la cubierta...mantienen el mismo color enfatizando el carácter unitario.


ARCHITECTURE FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS
PROJECT TEAM Fran Silvestre | Principal in charge
María José Sáez | Principal in charge

Maria Masià | Collaborator Architect
Adrián Mora | Collaborator Architect
Jordi Martínez | Collaborator Architect
José V. Miguel | Collaborator Architect

STRUCTURAL ENGINEER David Gallardo | UPV
BUILDING ENGINEER Vicente Ramos
Esperanza Corrales
Javier Delgado
INTERIOR DESIGN ALFARO HOFMANN
FOTOGRAPHY Diego Opazo
VIDEO Alfonso Calza
MARKETING & COMMUNICATION Adrián Mora | Architect
COLLABORATORS Fran Ayala | Arquitecto
Ángel Fito | Arquitecto

CONTRACTOR Construcciones Alabort
LOCATION Toix Mascarat. Calpe. Alicante
SITE AREA 962,84 m2
BUILT AREA 242,00 m2
COST (P.E.M.) 650.000 euros
BUILDING SERVICES Sanitaryware Toilet and bidet | Arquitect Suspendido, Noken. (Grupo  Porcelanosa)
Wash-basins | Arquitect Suspendido, Noken(Grupo  Porcelanosa)
Sanitary Fittings | Lounge, Noken. (Grupo  Porcelanosa)
Lighting | Fluorescent linear lights.
Light Fittings | LS 990 Series, Jung
Conditioning | Heating and cooling ceiling system
FINISHES Paving Interiors | Polished Thassos white L’Antic Colonial (Grupo  Porcelanosa)
Exteriors | Sandblasted Blanco Almería marble slabs, L’Antic Colonial (Grupo  Porcelanosa)

Surfaces Interiors | Plasterwork
White coated MDF panels RAL 9016
Bathrooms | KRION, SYSTEMPOOL (Grupo  Porcelanosa)
Exteriors | Thermal insulation + white external render (Sate Vipal / Parex)

Suspended ceiling Smooth plasterboard panels
Paint Walls and ceiling | Matt plastic paint RAL 9016
METALWORK&LOCKSMITHING Interior Internal and cupboard doors | White lacquered MDF RAL 9016
Exterior Natural finish anodized aluminium (Vitrocsa)
Glazing Clear toughened double-glazed unit (8+10+8)
(Vitrocsa)
Locksmithing White lacquered steel RAL 9016
Laminated tempered glass, 10+10.4 
EQUIPMENTS Kitchen Model G-480, Gamadecor (Studio2) (Grupo  Porcelanosa).
Kitchen counter | SYSTEMPOOL (Grupo  Porcelanosa)

Interior furniture Dining room table | Neta Dynamobel
Dining room chairs | Trazo Dynamobel
Sofa | Definy Grassoler
Lamps | Flos
Exterior furniture Modular sofas | Flat, Gandía Blasco design. Mario Ruiz
Chairs | Clip, Gandía Blasco design. Mario Ruiz


4 comentarios :

20 de noviembre de 2012, 12:06 Anónimo dijo...

Sin la casa, el paisaje mejora.
Mejor esforzarse en arreglar lugares ya dañados.

20 de noviembre de 2012, 22:22 Anónimo dijo...

y mira que es bonita la condenada!
pero es verdad, el paisaje no la necesita para nada!!!!!!!!

21 de noviembre de 2012, 9:30 Anónimo dijo...

Espectacular proyecto, sin duda alguna una forma de dar al lugar un espacio para admirarlo, respetándolo. Siendo de Calpe, es un placer ver obras como estas que más allá de puros formalismos, se integran y dan vida a un lugar. Me parece perfecto su planteamiento de que lo que la naturaleza da no precisa ser hecho, tratando sus proyectos con una hipersensibilidad topográfica. Parece que el paisaje tiene una estructura oculta, la cual habla de las tensiones y fuerzas en juego.Enhorabuena!

25 de noviembre de 2012, 20:51 Anónimo dijo...

uff que pereza me tan forzada belleza!

Publicar un comentario en la entrada