P-U-R-A

SYNAPSITY . Europan 11 . Norrköping


P-U-R-A

The design in a low-density area, divided by the physical and mental barrier represented by the main road, tries to create a generative method of transformation.














The new “cellular urban development” based on factors as proximity, sustainability and relations aims to produce a certain degree of connectivity starting from the cell, basic unit of the process of regeneration.
The “space in between” cells generates a continuous deformation and mutation of the master plan, due to programmatic, morphologic and topographic issues, in order to achieve flexibility in ‘change of use’ within short and long time periods.
A new thick multifunctional soil associated with a generic and flexible network are the new urban “glue”, that enables the flexible use of spaces and gives the opportunity to adapt different typologies of buildings.

THE CONTEXT>
The site of the project is a wide area extended in the south part of the city, characterized by a heterogeneous urban and natural landscape: the ring road Söderleden to the north, the sprawl city with the hospital and the countryside to the south, the natural reserve Vrinneviskogen to the east and the modern housing of Vilbergen to the west.
The morphological structure of the tissue derived from modernist principles, is merged with the Anglo Saxon tradition of the “garden city”, and arises from the natural topography of the land.
These principles are visible in the nature of (open) spaces, in the road layout and in the displacement of the buildings on the territory.
The reading and interpretation of the context is made using a series of layers, which tries to draw attention to the specific characters of the area.
The system of built volumes, the displacement of green and public areas and the roads layout are now merged with a new network of relations, fluxes, connections, injected with new functions for the implementation of the area potentialities, at local and urban (city-region) scale.

DESIGN PROPOSAL>

A low density of buildings characterizes the area, resembling the common “sprawl vision” of spaces. The main road, Gamla Övägen, is perceived as a physical, social and mental barrier, overlapped on top of the old agricultural plots and detached from a more modern open-stretched tissue.
The design project takes into account all the highlighted issues and creates a generative process of transformation. The proposal aims to produce continuity among the modernist housing layout and the sprawl city fabric on the east part, the natural reserve, the hospital and the countryside on the west side.
The cell is the basic unit from which starts the process of regeneration. The entire matrix is built on principles based on the significance of factors as proximity, sustainability and connections, trying to establish strong bounds among different neighbourhoods playing with the balance of volumes and public spaces, the displacement of multi-function buildings and a good percentage of green areas. The “space in between” generates, moreover, a continuous deformations and mutation of the master plan due to programmatic reasons, morphologic and topographic issues, in order to achieve flexibility in change of use within short and long time periods.
A new thick multifunctional soil, a generic and flexible network, is the new urban “glue”, the component that gives a certain degree of stability, but enables the flexible use of spaces, and gives the opportunity to adapt different typologies of buildings.
The design, taking into account the recent urban and territorial policies, proposes a “cellular urban development” of an “elementary city” that works for parts. The project gives specific outlines for the transformation, but enforces, within certain margins of flexibility, the mutation of the site on long and short terms. A higher level of elasticity assures the economic sustainability of the transformation and encourages a programmatic approach based on different time phases for the development of the city periphery.
The project aims to offer a general input to the problem of regeneration of marginal peripheral areas in different European contexts, while considering undefined spaces a “place” where is possible to enable connections and continuity with natural and urban mutable landscapes.

A NEW URBANITY>
The master plan follows a cellular genetic principle, from one side each cell integrates a mixite’ of functions, (residential, retail, leisure, offices, social and health care…), while at the same time provides extendable intra-cellular public spaces to foster the gathering of people, while suggesting the ecological-social principles of a green community.
Landscape (meaning green areas and the new infra-structured thick soil) and several services for elderly and young people coexist within the same cell. When cells are built they need to create a degree of synergy within proximity. This means that a mixite’ of functions is produced, but taking into account the way different functions need to work at the city-urban scale.
Parts of a city have more specific attitudes to provide certain functions e.g. the hospital area needs nursery services, large parking spaces, fast infrastructures that connect this specific area to the city.
On the other side the natural reserve has to keep its own integrity and identity, so a soft intervention concerning walkways and cycling roots will be provided.

THE MATRIX & THE NETWORK- a new sustainable development
The master plan designs its connections starting from the vision of a contemporary, but also innovative, way of living. Connections are not based on functions, but on a complex network, whether this is made of streets, infrastructures, buildings or simply Internet frameworks, relationships, social spontaneous movements. This is unpredictable, and cannot be controlled, so we believe in parameters of flexibility, mobility, interaction, synergy.
The network gives a form that is just one of the possible options.
Already within the same morphology different typologies can be placed. We can have towers, courtyards and so on.
To foster connections among cells is considered desirable, and it is urged to create public spaces of interactions in each single cell and with the existent neighbourhoods.
The principle of flexibility is shown when we can place different buildings within the same footprint and also when we consider the time parameter.
Cells can grow in space and in density, collecting different function following the changing needs of society. Schemes and example of those ideas are shown.
The master plan collects a series of possible option. The specific area close to the highway shows principles of connections, interactions and the coexistence of different typologies.
Towers (the so called “icebergs”), hybrid buildings, green houses, natural and artificial landscape, nonetheless public functions, heterogeneous spaces, tram lines, walkways, and culture activities find a common realm. This is a strong mark to show the entrance to the city, while recognising the importance of a coexistence of functions in our age, rather than segregation.


Design Architects: Roy Nash, René Dlesk, Debora Magri, Francesca Mazziotti,Vito Marco Marinaccio
Collaboration: Michele Morrone, Giorgia De Castron, Michal Bernart, Matteo Parini


0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada