Maria Rius Ruiz

Asylum . organic infrastructure for life . regeneration of a quarry


Maria Rius Ruiz . tutores: Jaime Coll, Cristina Jover, Manel Bailo, Jordi Pagès. ETSAB. + is arch

Can Baró is a neighbourhood located at the foot of ‘el Turó de la Rovira’, one of the 3 hills of the park ‘Els tres Turons’, in Barcelona.





















Despite this a privileged situation, there is a serious lack of connection between city and nature. Existing constructions have been stacking in the mountain, instead of interacting and coexisting with it. There are not enough tracks that connect mountain and city, and there is not a proper meeting place for neighbours.
The intergenerational cohousing community and facilities for the neighbourhood is the result of a site analysis, that takes into account used areas by its intensity and age of users, also from the research of possible ways to inhabit the place.

The proposed infrastructure is integrated in an urban void, the old quarry of ‘la Baronense’, turning it into an opportunity: a new square and a new junction between park and the city.
The project is formed by the sum of basic living units. The unit has 37m² and contains all the necessary for the everyday intimate activities: resting, storage, and taking personal care.
The spatial aggregation of the living units builds the whole community.

The basic module is a cuboctahedron of 4.25m of edge. The combination of this platonic solid and regular octahedron is capable of filling the space. Half of the cuboctahedron is the private space, and the other half contains the common one. A cuboctahedron can also be a combination of 2 common spaces or a unique common space with double high.
From all these possibilities results the whole mesh, which has an amount of different indoor and outdoor spaces.
The community is an alive collective that is constantly growing, so the organic infrastructure is. It can expand in different flexible phases, depending on the community
needs.
Each module is energetically and structurally self-sufficient, although living units collaborate and work together for a better efficiency of the whole community.
It is a sum of *sustainable units, which obtain renewable energy in both passive and active ways, which cultivate a large part of their food in their own green garden terraces, and which are made out of metal and wood, 100% recyclable materials.
The cohousing and facilities for the neighbourhood community, *adapts to its environment respecting its topography, vegetation and its natural runoff cycles.
The whole construction is *light, quick and cheap, without excavations and retaining walls. It only touches the ground in some points, has no impact on the territory and it doesn’t privatize the soil on which stands.
If the life of the units comes to and end it is *removable without leaving traces or residues.

Can Baró es un barrio Barcelonés situado a las faldas del Turó de la Rovira, una de las 3 colinas del parque ‘Els tres Turons’.
Pese a esta situación privilegiada, la ciudad padece en este punto de una falta de conexión con la naturaleza. Las construcciones existentes se han ido apilando sobre la montaña, más allá de relacionarse y convivir con ella. Faltan senderos que unan el monte con la ciudad y un lugar de reunión para los habitantes del barrio.
La comunidad intergeneracional de co-viviendas y equipamientos para el barrio es el resultado del análisis del lugar según áreas de intensidad de uso por edades y de la investigación sobre posibles modos de habitarlo.
La infraestructura propuesta se *integra en un vacío urbano, la antigua Cantera de la Baronense, y lo convierte en una oportunidad: una nueva plaza y un importante punto de conexión y contacto entre el parque y la ciudad.

El proyecto nace de la agrupación de una unidad básica habitable. Ésta unidad, de 37m² contiene lo necesario para llevar a cabo las actividades íntimas cotidianas: el descanso, la higiene y el almacenaje personal. La agrupación en el espacio de estas unidades habitables forman el conjunto.
El módulo básico es un cuboctaedro de 4.25m de lado, un sólido platónico que junto con el octaedro tiene la propiedad de llenar el espacio. La mitad superior del cuboctaedro forma el espacio privado, de modo que la mitad inferior siempre contiene espacio común. Un cuboctaedro también puede estar formado por dos mitades comunes, o bien una común a doble espacio. A partir de estas combinaciones se forma la amalgama resultante, que cuenta con una gran variedad de espacios interiores y exteriores.
La comunidad puede ir aumentando, de la misma manera la infraestructura puede ir creciendo por fases, de forma *flexible y según las necesidades del colectivo.

Cada módulo es energéticamente y estructuralmente *autosuficiente, pero las unidades colaboran y trabajan para el mejor funcionamiento del conjunto, como lo hace el colectivo que lo habita. Se trata de una suma de distintas unidades *sostenibles, que obtienen energía pasiva o activamente de fuentes renovables, cultivan gran parte de sus alimentos en sus propias terrazas-huertos y están hechas de madera y metal, materiales 100% reciclables.
El conjunto de coviviendas y equipamientos, se *adapta al entorno respetando su topografía, escorrentía y vegetación. Esto permite una construcción *ligera, rápida y económica, sin necesidad de excavaciones ni muros de contención. Su construcción sólo se apoya sobre el terreno en algunos puntos, no tiene impacto sobre el territorio y no privatiza el suelo sobre el cual se alza. Si su uso llega a su fin se 07*desmonta sin dejar huella ni residuos.

infraestructura orgánica para vivir
regeneración de una cantera



0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada